Microcogenerare
Microcogenerarea este o tehnologie utilizata pentru producerea locala de energie electrica si termica.
In cele ce urmeaz va vom oferi mai multe informatii despre „microcogenerare”, o solutie de eficienta energetica foarte mult utilizata, in complexe rezidentiale, hoteluri, spitale, bazine de inot, centre spa:
Ce este microcogenerarea?
Microcogenerarea este o tehnologie, utilizata pentru producerea locala de energie electrica si termica, pentru consumul propriu al locatiei (hotel, piscina, centru de tratament, etc.). Rolul cogenerarii este acela de a fi o sursa de energie complementara, la locul de consum, capabila sa acopere consumul „de/în bază” al locatiei si nu de a elimina sursele clasice/ traditionale, precum cazane, sau reteaua de alimentare, lucrand in paralel cu acestea.
De ce microcogenerare?
Scopul utilizarii acestor sisteme este, mai ales, reducerea costurilor cu energia (electric+gaz) dar si cresterea sigurantei alimentarii cu energie a locatiei, asigurand alimentarea cu caldura si electricitate a locatiei, pentru consumul de baza (24/24, 365 zile pe an).
Din punct de vedere electric sistemele de microcogenerare se conecteaza la reteaua de joasa tensiune (JT), livrand energia electrica direct in locatie;
Din punct de vedere termic sistemele de microcogenerare se conecteaza la reteaua de distributie a caldurii a locatiei, in paralel cu centrala termica aflata in folosinta, functionand ca o sursa suplimentara de caldura, pentru producerea agentului termic necesar incalzirii piscinei, prepararii apei calde menajere si incalzirii locatiei;
Din punct de vedere al conectarii la reteaua de combustibil, se conecteaza, identic cu centralele termice obisnuite.
Combustibilul
Combustibilul. Sistemele de microcogenerare folosesc, cel mai adesea, drept combustibil, gazul natural. Dar exista si aplicatii de cogenerare bazate pe biomasa (lemn), ulei mineral sau comestibil uzat.
Deoarece gazul natural este de 2,5-3 ori mai ieftin decat electricitatea (ca kWh in gaz vs. kWh electric cumpărat de la furnizor), energia electrica si termica, produse local si simultan, rezulta la un cost de aproximativ 2 ori mai mic decat varianta, clasica, de a cumpara electricitatea de la un furnizor si de a produce caldura intr-un cazan/centrala termica.
Write a comment: