OPTIMIZAREA CONSUMULUI DE COMBUSTIBILI

In vederea reducerii consumurilor de combustibili

In sezonul rece, mai ales când temperaturile ajung sub -10 grd.C, toată lumea observă un consum mărit de combustibili, gaz metan, GPL sau combustibili fosili (cărbuni și lemne). Și atunci apare inevitabil un cost mărit al facturilor de combustibil. Sunt câteva metode simple și eficiente de reducere a facturii la încălzire.Binențeles că implică niște costuri.
Cinci sfaturi simple şi eficiente.

 

Izolaţi-vă locuinţa

În domeniul energetic se aplica un principiu simplu:cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi. Izolarea termică a locuinţei creşte capacitatea de a reţine căldura, reducând consumul.Acest lucru este oarecum aplicat la locuintele mai noi, deoarece începand cu data de 1 ianuarie 2011 devine obligatorie elaborarea certificatelor de performanta energetica si punerea acestora la dispozitia potentialilor cumparatori sau chiriasi de catre proprietari, in cazul in care se incheie contracte de vanzare – cumparare sau inchiriere a locuintelor unifamiliale si a apartamentelor din blocurile de locuinte. Pentru toate celelalte cladiri care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate, elaborarea certificatului de performanta energetica este obligatorie incepand cu data de 1 ianuarie 2007.

Instalaţi ferestre si usi cu geam termopan

Acestea sunt mult mai eficiente în a reţine căldura. În cazul în care nu aveţi astfel de usi si geamuri, este recomandată izolarea îmbinărilor cu garnituri de etanşare autoadezive pentru reducerea facturii la încălzire. În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece. Aerisirea incaperilor trebuie făcută prin deschiderea largă a ferestrelor pe perioade scurte, căci pierderile de căldură sunt mai mari dacă ferestrele sunt lăsate întredeschise pentru perioade lungi.Binenteles, certificatul de performanta energetica, despre care aminteam mai sus, ia in calcul si tipul de usi si fereastre.

Nu acoperiţi caloriferele cu perdele sau draperii

Indiferent cât de elegant arata o perdea sau draperie, trebuie cunoscut faptul ca eliminarea „obstacolelor” de pe lângă calorifere faciliteaza transferul termic cu aerul din incapere.Fie că sunteţi racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, fie că aveţi o centrală murală pe gaze naturale, asiguraţi-vă că radiatoarele nu sunt acoperite pentru a nu îngreuna schimbul de căldură. Astfel, locuinta se încălzeşte mai repede.

Schimbaţi centrala veche cu una nouă

În cazul în care aveţi o centrală mai veche pe gaze, va recomand sa o schimbaţi cu o centrală termică în condensaţie, care ajunge şi la un randament de 96%, pentru a obţine o economie de energie de până la 20-30% sau chiar mai mult.

Montaţi robineţi la calorifere sau termostat de ambianţă

Peste temperatura de 19 °C, fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze naturale cu circa 8-10%. Termostatul de ambient poate controla centrala fără a fi nevoie de intervenţia nimănui, iar robineţii termostatati sunt necesari pentru a regla debitul agentului termic în cazul în care temperatura creşte peste nevoile dumneavoastră. Pentru obtinerea unor rezultate spectaculoase privind reducerea consumului de combustibil se recomandă folosirea pe zone de zi si noapte a caldurii. De exemplu, noaptea reduceti din robinetii termostatati temperatura in zonele neutilizate, axindu-va pe zonele de dormit, iar ziua invers.De asemenea, este recomandat ca atunci când plecaţi la serviciu să închideţi robineţii radiatoarelor, pentru a nu încălzi degeaba locuinţa cât nu sunteţi acasă şi a realiza, astfel, o economie şi reducerea facturii la încălzire.

Binenteles, toate aceste lucruri presupun o investitie destul de serioasa si recomand executarea acestora in afara sezonului rece.

Amortizarea investitiilor se face intre 3 si 7 ani, in functie de investitiile necesare.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

 
Proudly powered by gazduireSite.ro