SOLUTII DE DEZUMIDIFICARE A PISCINELOR ACOPERITE

Dezumidificarea piscinelor acoperite pentru evitarea aparitiei fenomenului de condens, a mucegaiului, a petelor de igrasie pe pereti si tapiterie, a oxidarii etc.

 

De ce este necesara?

Pentru piscinele de interior este obligatoriu sa se foloseasca o instalatie pentru pastrarea umiditatii relative a aerului, in intervalul 60-70% . Fara acest lucru, atmosfera devine greu de respirat si se produce condens, care poate afecta intreaga cladire.
Excesul de umiditate, ce apare in mod frecvent la piscinele interioare, de cele mai multe ori conduce la aparitia fenomenului de condens, a mucegaiului, a petelor de igrasie pe pereti si tapiterie, a oxidarii si aparitiei petelor de rugina, a coroziunilor si, a mirosurilor neplacute.

Exista doua variante pentru rezolvarea acestor inconveniente:
1. dezumidificatorul ambiental si
2. centrala de tratare a aerului.
In functie de buget, puteti opta pentru una dintre cele doua solutii.

DEZUMIDIFICATORUL AMBIENTAL

Echiparea cu un dezumidificator duce la eliminarea neajunsurilor enumerate mai sus, asigurand aerului umiditatea relativa dorita.
Aerul este aspirat de un ventilator silentios, dupa care este trecut printr-un sistem de evapoare-condensare, fara a-i modifica temperatura.
Umezeala din aer este transformata in apa si colectata intr-un bazin cu preaplin, sau evacuata direct printr-un tub flexibil.
Sistemul este controlat de un umidistat, care mentine in mod automat gradul de umiditate dorit.
Dezumidificatorul, care poate fi tip consola sau incastrat, este un aparat din gama pompelor de caldura termodinamice, care transforma aerul cald si umed, intr-un aer mai cald si uscat. El functioneaza pe principiul recircularii aerului, fiind mult mai economic decat varianta introducerii de aer proaspat care trebuie incalzit, proces ce se realizeaza cu ajutorul centralei de tratare a aerului.
Din pacate, acest tip de aparat este limitativ din punct de vedere al suprafetelor ce pot fi acoperite, in general fiind nevoie de mai multe astfel de aparate pentru realizarea conditiilor optime de utilizare a piscinei, lucru care contribuie negativ la estetica spatiului destinat piscinei.
Pentru un calcul corect, se are in vedere temperatura apei, temperatura din incapere, suprafata de evaporare, suprafata vitrificata, aportul de aer proaspat, ventilatia, precum si alti factori din sala piscinei.

CENTRALELE DE TRATARE AER

Mai performante decat dezumidificatorul ambiental, sunt realizate in constructie modulata si pot asigura toate functiile, intr-un proces complex de tratare aer:
» aport de aer proaspat;
» filtrare, incalzire (baterii cu apa calda, abur sau electrice);
» racire (baterii cu apa rece sau cu detenta directa);
» recuperare de caldura cu schimbatoare de caldura aer-aer, apa-aer sau schimbatoare de caldura si umiditate rotative;
» umidificare adiabatica sau izoterma cu abur saturat uscat;
» ventilatie si atenuare de zgomot.

Trebuie avut in vedere ca pentru extragerea si introducerea aerului sunt necesare canale de aer (tubulaturi flexibile izolate sau tubulaturi confectionate din material special – placa de poliizocianurat tip ALP, cu mentiunea ca tubulaturile confectionate au avantajul ca pot avea sectiunea egala cu cea calculata pentru alegerea echipamentului optim) si grile de evacuare si introducere montate pe tavan sau peretii laterali.

Un dezavantaj ar putea fi considerat faptul ca acest tip de centrala necesita o camera speciala, insa, se pare ca merita efortul, rezultatele fiind foarte bune.

Aceasta solutie aduce beneficii majore

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

 
Proudly powered by gazduireSite.ro