ENERGIA GEOTERMALA
Energia geotermala este o forma de energie regenerabila, practic inepuizabila, obtinuta din caldura aflata in interiorul Pamantului. Apa fierbinte si aburii, captati in zonele cu activitate vulcanica si tectonica, sunt utilizati pentru incalzirea locuintelor si pentru producerea electricitatii.
Pompe de caldura
Energia geotermala poate sa fie adusa in casa si folosita cu ajutorul unor pompe de caldura geotermale, care reprezinta un sistem de incalzire care foloseste caldura stocata in pamant pentru a incalzi o locuinta. Pompele de caldura geotermale se bazeaza pe faptul ca temperatura din sol, la cativa metri adancime, este constanta pe toata perioada anului, ceea ce face posibil ca sistemele de incalzire geotermale sa fie folosite oriunde, nu doar in zonele in care din pamant ies aburi fierbinti datorita izvoarelor subterane calde.
Pompele de caldura geotermale transfera caldura din pamant in locuinta. Teoretic sistemul este simplu, ca principiu, punerea lui in practica este insa putin mai complicata. Exista sisteme care folosesc energia termica din sol, dar si sisteme care se “alimenteaza” in apa din lacuri.
Spre deosebire de un boiler, o pompa de caldura transfera caldura. Pompele de caldura mai sunt cunoscute si sub numele de sisteme de geo-schimb. Spre deosebire de pompele de aer, pompele de caldura sunt mai eficiente (25-50% mai putina electricitate consumata pentru incalzire), au costuri de mentenanta mai scazute, sunt fiabile (termenele de garantie depasesc 25-50 ani pentru instalatia din pamant si 20 de ani pentru pompa propriu-zisa) si nu depind de temperatura aerului exterior.
Pompele de caldura geotermale poti fi folosite si ca sisteme de climatizare daca temeratura de la suprafata este mai mare decat cea din pamant. Pompele de caldura geotermale pot sa produca atat agent termic cald iarna si rece vara.
Sistemele de acest tip folosesc energia electrica, dar, pentru ca o folosesc doar pentru a muta caldura din pamant, dar utilizeaza mult mai putina energie electrică decat alte sisteme de incalzire, aceste pompe de caldura geotermale fiind in mod categoric ecologice.
Un dezavantaj consta in costurile de instalare semnificativ mai mari fata de o pompa de aer, costuri care se amortizeaza insa in 5-10 ani.
Write a comment: